Home > Besmettingen fors omlaag, wel meer ziekenhuisopnames

Besmettingen fors omlaag, wel meer ziekenhuisopnames

feb 22, 2022 | 1Limburg, Dagbladen en Omroepen

Dat blijkt uit cijfers die het RIVM dinsdag heeft gepubliceerd.

Het aantal besmettingen per 100.000 inwoners ligt nu op ongeveer 1500, ook een forse daling in vergelijking met de week hiervoor. Daarmee lijkt het coronavirus duidelijk op zijn retour, want het beeld dat de besmettingscijfers in Limburg laten zien is vergelijkbaar met de rest van Nederland. Onze provincie is overigens niet langer de provincie met de laagste besmettingscijfers: Zeeland, Zuid-Holland en Flevoland doen het nog iets beter.

Het aantal ziekenhuisopnames steeg afgelopen week wel. Er moesten 59 mensen met coronaverschijnselen naar de Limburgse ziekenhuizen, dat zijn er 11 meer dan de week daarvoor. Vijf Limburgers overleefden hun covidbesmetting niet, evenveel als de week daarvoor.

Gennep en Mook en Middelaar blijven de Limburgse gemeenten waar het virus nog stevig voet aan de grond heeft. Nederweert voegde zich afgelopen week bij deze top-3. Venlo, Vaals en Beesel zijn de gemeenten waar het aantal besmettingen verhoudingsgewijs het laagst lag.

Dat het coronavirus op zijn retour is, blijkt ook uit het R-getal. Dit reproductiegetal geeft aan hoeveel mensen er worden besmet door één besmet persoon. Ligt dit cijfer boven de 1, dan groeit het aantal besmettingen. Ligt het onder de 1, dan dooft de epidemie langzaam uit. Op dit moment ligt het op 0,83. Sinds eind juli lag het niet zo laag.

In elke leeftijdsgroep daalt het aantal positieve coronatests, maar vooral onder jongeren. Deze groep had eerder juist veel besmettingen, en daardoor zijn er nu waarschijnlijk veel jongeren immuun. Onder tieners is het aantal positieve tests in een week tijd meer dan gehalveerd. In de afgelopen week waren er in die groep ruim 53.000 bevestigde besmettingen, tegen bijna 110.000 een week eerder.

Bij ouderen is de daling van het aantal positieve tests veel kleiner. Het aantal gevallen onder tachtigers nam met ruim 9 procent af en onder 90-plussers met bijna 9 procent.

Bron: 1Limburg Nieuws