Home > Taakstraf voor ongepaste relatie zorgmedewerker met cliënt

Taakstraf voor ongepaste relatie zorgmedewerker met cliënt

feb 23, 2022 | 1Limburg, Dagbladen en Omroepen

Ryan M. (32) heeft nooit ontkend en zei tijdens zijn proces, eerder deze maand, dat hij een straf verdient.

De aanklager eiste op 4 februari een taakstraf van 160 uur. In zijn optiek was er sprake van een ‘ernstig feit waarbij misbruik is gemaakt van vertrouwen’. Het slachtoffer verklaarde weliswaar dat er sprake was van seksuele handelingen met wederzijds goedvinden, maar volgens de officier was zij vanwege haar lage IQ niet in de positie goede afwegingen te maken.

Daar gaat de rechter in mee. “Met zijn handelen heeft meneer inbreuk gemaakt op de lichamelijke en psychische integriteit van het slachtoffer. Uit de laatste verklaring van de moeder van het slachtoffer blijkt dat het slachtoffer is teruggevallen in haar persoonlijke ontwikkeling. Negen maanden na het feit is zij nog altijd angstig en passief waardoor ze is aangewezen op therapie.”

Toch legt de rechter niet de geëiste 160 uur, maar 120 uur taakstraf op. “In het reclasseringsrapport en de positieve proceshouding van meneer ziet de rechtbank aanleiding om de duur van de taakstraf te matigen. Hij heeft direct openheid van zaken gegeven, waarbij de rechtbank de indruk heeft dat er sprake is van oprecht berouw.”

Naast de taakstraf heeft Ryan drie maanden gevangenisstraf gekregen, maar die zijn voorwaardelijk opgelegd. Dat betekent dat hij die straf enkel uitzit als hij nieuwe strafbare feiten pleegt.

Bron: 1Limburg Nieuws