Home > Toeristen komen tijdens carnavalsweek massaal naar Limburg

Toeristen komen tijdens carnavalsweek massaal naar Limburg

feb 23, 2022 | 1Limburg, Dagbladen en Omroepen

Ondanks de oproep van burgemeesters in het zuiden om vooral geen carnaval te komen vieren, laten mensen buiten de provincie Limburg zich niet afschrikken. Ze zakken met duizenden af voor een korte voorjaarsvakantie.

Maar dat heeft volgens Anya Niewierra van Visit Zuid-Limburg eerder te maken met het wegvallen van de coronamaatregelen het komende weekeinde dan met vastelaovend. “De voorjaarsvakantie is een klassiek seizoen. Mensen willen dan vooral genieten van de eerste zonnestralen. Traditiegetrouw is het aantal carnavalstoeristen erg bescheiden. Toch vind ik de oproep van de burgemeesters zinvol. We hebben nog steeds van doen met een pandemie, hoewel die onze branche deze keer gelukkig niet raakt.”

Ze baseert zich daarbij op de hoge bezetting in het Heuvelland. Bezoekers komen naar deze groene zone om te wandelen en fietsen. “Ze worden zelfs vaak verrast door het carnavalsfeest”, merkt Niewierra op. De bezettingsgraad voor heel Zuid-Limburg komt vrijdag tot maandag uit op 74 procent. Van de overige 26 procent bedden die nog vrij zijn, gaat het doorgaans om stedelijke overnachtingen of kleinere hotels met minder marketingkracht.

“Natuurlijk zijn er bezoekers die zich in het carnavalsfeest storten. Dat kun je ook niet met een stadswacht aan de poort tegenhouden”, zegt Raimonda Teisman van Visit Noord-Limburg met een lach. Haar bureau heeft, net als de collega’s in Zuid-Limburg, dit jaar geen uitnodigende berichten verstuurd om carnaval te komen vieren. “Ook wij volgen het nieuws en weten van de oproepen van de burgemeesters om weg te blijven van het carnaval. Het zou vreemd zijn als we daar geen rekening mee houden.”

In haar regio ziet ze de belangstelling van toeristen toenemen. “Zeker de hotels in de grotere steden profiteren en zien de bezettingsgraad flink oplopen. Vooral in het weekeinde, de boekingen midweeks blijven wat achter. Door de komende versoepelingen valt er genoeg te doen”, aldus Teisman. De piek kwam aanstormen rondom de persconferentie van minister Kuipers van Volksgezondheid op 15 februari. Toen is driftig gezocht op de website van Visit Noord-Limburg naar overnachtingen en activiteiten.

De bungalowparken in Noord-Limburg blijven het jaar na jaar goed doen. Gezinnen kunnen er, coronamaatregelen of niet, altijd in hun eigen bubbel recreëren. Teisman: “Dat nu ook andere partijen in de lift zitten en weer een reguliere bezetting hebben, is een feest voor iedereen.”

Bron: 1Limburg Nieuws