Home > Toch geen politiestaking carnaval: ‘Kunnen we niet maken’

Toch geen politiestaking carnaval: ‘Kunnen we niet maken’

feb 24, 2022 | 1Limburg, Dagbladen en Omroepen

Dat zegt Theo Hulsmans, beleidsmedewerker van politie Limburg.

De politiebonden ACP, ANPV, Equipe en NPB meldden 11 februari dat ze hun werk tijdens carnaval neer zouden leggen als het kabinet niet in zou gaan op de gestelde cao-eisen. Hoewel van een tegemoetkoming van het kabinet geen sprake is, is nu alsnog besloten de carnavalsstaking niet te houden.

Volgens Hulsmans was het doel van de actie om de politiek duidelijk te maken hoe urgent de capaciteitsproblemen van de politie zijn. “Om de mensen in deze tijden daarmee te belasten tijdens een groot evenement als carnaval, dat vinden wij te ver gaan. Dat kun je niet maken.” Volgens de woordvoerder zit er veel spanning in de maatschappij door het coronavirus. De politie zou de burger onnodig belasten door tijdens carnaval niet aanwezig te zijn.

Tijdens de carnavalsstaking zou de politie alleen vanuit het bureau optreden voor meldingen van prioriteit 1, waarbij volgens Hulsmans sprake is van ‘bloedspoed’. “Als politie op straat loopt, kun je snel bij de melding zijn. Als ze van het bureau moeten vertrekken, kunnen burgers geraakt worden”, voegt hij toe.

Daar is nu alsnog geen sprake van: “Wij zetten ons met carnaval 100 procent in”, zegt de beleidsmedewerker. Hulsberg geeft wel aan dat carnaval gewoonlijk goed verloopt. “Incidenten heb je altijd, maar relletjes bijna nooit. Voor ons is het ook altijd een gezellig feest.”

De andere aangekondigde cao-stakingen van de politie onder de noemer ‘van kwaad tot erger’ gaan vooralsnog wel door. Zo is de politie vanaf 17 februari gestopt met het actief begeleiden van deurwaarders, innen van boetes en met hun aanwezigheid bij meerdere evenementen in heel Nederland.

Volgens Hulsmans weet het kabinet wel waar de problemen zitten, maar komen ze de politie niet genoeg tegemoet. “Bij alle cao’s hebben wij actie moeten voeren, meestal wel tot op het binnenhof. Ik wil het kabinet dan ook oproepen om de zaak niet te laten escaleren. Ons werk brengt mee dat de burger er bij acties altijd wat van merkt.”

Bron: 1Limburg Nieuws