Home > Carnavalsbonden: ‘Oorlog Oekraïne gooit geen roet in eten’

Carnavalsbonden: ‘Oorlog Oekraïne gooit geen roet in eten’

feb 24, 2022 | 1Limburg, Dagbladen en Omroepen

Toen werden de festiviteiten wel stilgelegd.

SLV-voorzitter Bart Maes noemt de oorlog in Oekraïne ‘verschrikkelijk’. Voorlopig heeft de situatie echter nog geen effect op de vastelaovend, meent hij. “Mochten er landelijke richtlijnen aangekondigd worden, dan zullen de bonden de situatie nogmaals overwegen. Op dit moment speelt dat niet”, vertelt Maes. Marc Kompier, plaatsvervangend voorzitter van BCL, is eensgezind.

Volgens Maes is de situatie tot nu toe anders dan in 1991, toen de SLV en BCL alle buitenactiviteiten stillegden. Toen brak de Golfoorlog vlak voor carnaval uit, waarbij Nederland deel was van de westerse coalitie. Maes: “Toen waren we daadwerkelijk in een oorlog en hebben wij besloten een aantal zaken te annuleren.”

Beiden wijzen er daarnaast op dat veel georganiseerde carnavalsevenementen dit jaar sowieso niet doorgaan, vanwege de coronaversoepelingen die kort voor het volksfeest aangekondigd werden. “Er is slechts één prins uitgeroepen, twee jeugdprinsen in Roermond en Weert. Hier en daar is er een incidentele optocht”, legt Maes uit.

Volgens de voorzitters is het vooral aan individuele carnavalsvierders of zij op stap gaan of niet. “Het spontane carnaval, daar hebben wij niets over te zeggen. De geest is nu uit de fles. Iedereen wil nu een feestje vieren”, geeft Kompier aan.

Bron: 1Limburg Nieuws