Home > Elf jaar gevangenisstraf voor Maastrichtse hamermoord

Elf jaar gevangenisstraf voor Maastrichtse hamermoord

feb 24, 2022 | 1Limburg, Dagbladen en Omroepen

De rechter acht moord niet bewezen en mede daardoor ligt de straf zeven jaar lager dan de geëiste achttien jaar in de gevangenis.

Henk heeft verklaard dat hij in een opwelling handelde. Zijn vrouw had al maanden een affaire met een andere man, nam die man zelfs mee naar haar echtelijke woning en kuste hem in het bijzijn van Henk. Op 5 september 2020 ging het mis. “Ik was woest en raakte in een soort waas. Toen heb ik de hamer gepakt en heb ik haar met twee slagen achter elkaar tegen haar hoofd geslagen.”

Na het doodslaan van zijn vrouw probeerde Henk zichzelf van het leven te beroven, door met een slijptol in zijn arm te snijden. Hij bleef echter leven en werd aangehouden. Tijdens onderzoek in de woning in de Maastrichtse Minister Talmastraat vond de politie afscheidsbrieven, die Henk schreef met het idee dat hij ook zou overlijden.

Eén van de passages uit die brieven was geschreven voor de nieuwe liefde van Henks vrouw. ‘Zelfs tijdens de laatste uurtjes mij nog voor schut zetten, meneer. Wij zijn samen heengegaan. Jij staat nu met lege handen. De ballen! Was het je dit waard?’

De rechter acht moord niet bewezen. Daardoor haalt de eis van justitie van achttien jaar gevangenisstraf de eindstreep niet. “Die eis was ook draconisch”, zegt Henks advocaat Arthur Vonken. “Deze straf is nog steeds erg hoog. Het is wel positief dat de rechtbank de beredenering van de officier, waarom het moord zou zijn, niet heeft gevolgd en onze visie daarover wel.”

Voor de nabestaanden van het slachtoffer is het vonnis een bittere pil. “Ze zijn toch wel teleurgesteld dat de rechtbank moord niet bewezen heeft geacht”, laat advocaat Phil Boonen weten. “En daarmee zijn ze ook teleurgesteld in de hoogte van de straf.” Zowel justitie als Henk heeft twee weken de tijd om in hoger beroep te gaan tegen dit vonnis.

Bron: 1Limburg Nieuws