Home > ‘Russische gasafname waterschap en gemeenten spekt oorlog’

‘Russische gasafname waterschap en gemeenten spekt oorlog’

feb 25, 2022 | 1Limburg, Dagbladen en Omroepen

Dat blijkt uit een onderzoek van . Gazprom, het grootste aardgasbedrijf ter wereld, speelt volgens de website een essentiële rol in de Russische machtspolitiek.

Vanwege de uitgebroken oorlog in Oekraïne is de Russische gasafname nu onder vuur komen te liggen. Onder andere gemeenten als Venlo, Weert en Roermond zouden een contract met de Russische aardgasleverancier hebben. De gemeente Roermond bevestigt dat en laat weten de situatie en landelijke richtlijnen te volgen. Volgens Follow the Money zou ook Waterschap Limburg gas afnemen van Gazprom, net zoals ongeveer de helft van alle Nederlandse waterschappen. Of dat het geval is, kan Waterschap Limburg vrijdagmiddag nog niet bevestigen. De Unie van Waterschappen laat weten druk op zoek te zijn naar alternatieven en heeft advies gevraagd bij het ministerie van Economische Zaken.

Hoewel Maastricht en Sittard-Geleen volgens het onderzoek in januari 2020 nog samen zouden werken met Gazprom, laten de gemeentes weten daar inmiddels vanaf te zijn gestapt. “Wij hebben samen een Europese aanbesteding gedaan voor een nieuw energiecontract, waarbij vooral gelet wordt op verduurzaming”, laat een woordvoerder van gemeente Sittard-Geleen weten. De gemeentes zijn nu aangesloten bij De Vrije Energie Producent. “Voor zover wij weten, is dat een zakelijke leverancier die niet afneemt van Gazprom”, vertelt de woordvoerder.

Volgens Follow the Money zouden veel gemeenten in Nederland voor de gigant hebben gekozen vanwege het prijskaartje, dat vaak lager is dan die van concurrenten als het Nederlandse Greenchoice. Ook de waterschappen kozen voor Gazprom omdat dat veruit de goedkoopste aanbieder was. Inkopers van de waterschappen onderzoeken nu hoeveel procent van het benodigde gas afkomstig is van Gazprom. “De situatie in Oekraïne is genoeg reden om de contracten te heroverwegen”, zegt een woordvoerster van de Unie van Waterschappen.

In meerdere gemeenten staat het onderwerp op de politieke agenda. Zo heeft het CDA in Kerkrade vragen ingediend over het onderwerp. Het CDA noemt de situatie ’totaal onwenselijk’, mocht het zo zijn dat de gemeente gas afneemt van het Russische bedrijf. GroenLinks Venlo heeft soortgelijke vragen gesteld. Een woordvoerder van de gemeente laat weten niet te willen reageren op vragen omtrent Gazprom zolang het vraagstuk van GroenLinks onbeantwoord is. “Daar ligt een termijn van drie tot vier weken op”, geeft de woordvoerder aan.

Woensdag riep ook de Tweede Kamer in een motie de regering op om zo snel mogelijk af te stappen van de afhankelijkheid van Russisch aardgas.

Ook onder burgers heerst er ontstemming over de contracten met Gazprom in meer dan 100 gemeenten en de waterschappen. Een woensdag gestarte petitie om de contracten op te schorten is al door meer dan 25.000 mensen ondertekend, meldt de . Volgens de initiatiefnemers stromen jaarlijks miljoenen euro’s publiek geld naar de Russische staat via de gemeentelijke contracten. Daarmee zou de oorlogskas worden gespekt. De energiegigant is namelijk goed voor zo’n vijf procent van het bruto binnenlands product van Rusland. Ook noemen de initiatiefnemers het een ‘buitengewoon vervuilend bedrijf’.

Het is niet duidelijk om hoeveel Limburgse ondertekenaars het daarbij gaat.

Bron: 1Limburg Nieuws