Home > Roermond bedreigt vastelaovesbus met boete van kwart ton

Roermond bedreigt vastelaovesbus met boete van kwart ton

feb 27, 2022 | 1Limburg, Dagbladen en Omroepen

Omdat de grote Sjtasiefestatie op zaterdag niet door kon gaan, bedacht de organisatie als alternatief Vastelaovend Wo Bus-se. Een open dubbeldeksbus met artiesten trok zaterdag rond en door Roermond, om op verschillende halteplaatsen een kleinschalig vastelaovesfeestje te vieren.

“Met niet meer dan 500 mensen, daar hebben we steeds op gelet”, laat Jules Geeraedts van de Sjtasiefestatie weten. “Dan hoeven we geen coronatestbewijzen te vragen aan onze bezoekers.” Voor het evenement was geen vergunning afgegeven, en het lijkt erop dat dit de gemeente in het verkeerde keelgat schoot. “Bij een van de etappes werden we opgewacht door twee gemeente-ambtenaren”, gaat Geeraedts verder. “Die vroeg naar onze ‘zienswijze’ voor wat betreft onze vergunning, en een mogelijke dwangsom.”

Op dat moment werd de gemeentelijk handhaver nog even genegeerd, maar bij de volgende halte stond er opnieuw een medewerker van de gemeente Roermond. Dit keer met een ambtelijk stuk papier. “Zonder vergunning van de burgemeester is het verboden een evenement te organiseren. Een bus met artiesten op het Stationsplein is een evenement in de zin van dit artikel en u beschikt niet over de vereiste vergunning. Gelet op bovenstaande feiten leg ik u een preventieve last onder dwangsom ter hoogte van 25.000 euro op indien u vandaag een evenement organiseert op het Stationsplein.”

Opvallend is dat de laatste etappe van de bus gepland stond bij de ECI Cultuurfabriek en niet op het Stationsplein. Desalniettemin was het feestje door de dreigende dwangsom wel verbruid. Daarbij leek het erop dat de gemeente op de hoogte was van de route. “Het was de bedoeling dat we de route stil zouden houden, maar blijkbaar heeft iemand in ieder geval een deel van de route gelekt naar de gemeente”, stelt organisator Geeraedts. “De ambtenaren stonden ons gewoon op te wachten.”

Geeraedts heeft bovendien het idee dat de gemeente met twee maten heeft gemeten. “In de brief staat dat wij een groot risico voor de openbare orde, openbare veiligheid en volksgezondheid zouden vormen. Maar op het Kloosterwandplein stonden duizenden mensen voor een ander muziekevenement. En dat was geen probleem?”

De gemeente Roermond laat weten dat er via social media ‘signalen waren binnengekomen’ dat de bus uiteindelijk zou stoppen op het Stationsplein, waar het volgens een woordvoerster op dat moment al erg druk was. “We hadden afspraken gemaakt dat de bus niet naar het Stationsplein zou gaan. Toen we het idee kregen dat dit tòch zou gebeuren, hebben we stappen ondernomen”, laat de zegspersoon van de gemeente weten. “We hebben voor vertrek nog contact gezocht, maar dat is niet gelukt.”

Waarom in de brief werd verwezen naar mogelijke gezondheidsrisico’s terwijl het op andere plekken in de stad ook druk was, is voor de voorlichter ook niet duidelijk. “Het gaat er gewoon om dat we afspraken hadden gemaakt.”

Bron: 1Limburg Nieuws