Home > Opvang Oekraïners op agenda: ‘Mensen in nood helpen’

Opvang Oekraïners op agenda: ‘Mensen in nood helpen’

feb 28, 2022 | 1Limburg, Dagbladen en Omroepen

Door de uitgebroken oorlog in Oekraïne proberen grote aantallen burgers uit het land te vluchten. Volgens de Verenigde Naties zouden al meer dan een 500.000 inwoners Oekraïne zijn ontvlucht.

Een van de gemeenten waarin het onderwerp wordt besproken, is Venlo. Daar hebben kandidaat-raadsleden van DENK, Forum voor Democratie en de Venlose Senioren Partij het onderwerp aangehaald bij een radioprogramma van . Volgens de kandidaat-raadsleden moet de opvang snel geregeld worden wanneer de gemeente gevraagd wordt om een opvanglocatie te openen voor Oekraïense vluchtelingen.

“Mensen in nood moet je altijd helpen”, meent Wout Weijmans (VSP). De andere kandidaten waren het daar tijdens het programma mee eens. Wel gaf Lars Heuvelmans (Forum voor Democratie) aan dat er duidelijke voorwaarden aan de eventuele nieuwe opvanglocatie zouden moeten worden verbonden.

Ook in Peel en Maas zijn vragen ingediend over de opvang van vluchtelingen. Het gaat om PvdA/GroenLinks, meldt . De fractie wil graag weten of er voorbereidingen worden getroffen en wil dat er locaties voor snelle opvangmogelijkheden gezocht worden.

Fractievoorzitter Annigje Primowees stelt daarnaast een burgerinitiatief voor waarbij burgers die tijdelijk vluchtelingen zouden willen opvangen, dat melden bij de gemeente.

In Sittard-Geleen stelt de GroenLinks-fractie de kwestie aan de orde. In een brief aan burgemeester en wethouders schrijft fractievoorzitter Math De Loo dat Sittard-Geleen zich ‘in het verleden van haar goede kant heeft laten zien door waar mogelijk opvang aan vluchtelingen te bieden’.

De fractie wil dat ook nu weer en vraagt verder of de gemeente al een verzoek van de Rijksoverheid heeft gekregen. Anders stelt GroenLinks voor dat Sittard-Geleen zelf initiatief neemt.

Omdat Oekraïners vrij mogen reizen door de Europese Unie, hoeven zij voor een verblijf tot 90 dagen geen asiel aan te vragen. Doen zij wel een aanvraag, dan kunnen zij in asielzoekerscentra terecht. Het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) laat weten dat het op dit moment niet bekend is hoeveel vluchtelingen naar Nederland komen en dan een asielaanvraag zullen doen.

Vluchtelingenwerk Nederland roept, mede vanwege een al bestaand tekort aan opvanglocaties, burgemeesters op om zo snel als mogelijk meer opvanglocaties in te richten.

Bron: 1Limburg Nieuws