Home > Weerter drugsverdachte vreest voor gevangenis in Armenië

Weerter drugsverdachte vreest voor gevangenis in Armenië

mrt 2, 2022 | 1Limburg, Dagbladen en Omroepen

Uitlevering aan Armenië is Feyzi’s grootste vrees, vanwege de politieke gevoeligheden tussen dat land en zijn geboorteland Turkije.

In maart 2020 onderschepten Armeense opsporingsdiensten een grote partij heroïne. Het was volgens justitie in Armenië de bedoeling om de drugs via Georgië naar de Bulgaarse havenstad Burgas te vervoeren. Feyzi werd als verdachte aangemerkt, maar niet direct gearresteerd. Op 22 november 2021 werd hij alsnog aangehouden. Dat gebeurde in Nederland, op verzoek van Armenië.

Feyzi is inmiddels weer op vrije voeten. Hij is in afwachting van een eventuele uitlevering aan Armenië. Dinsdag bepaalde de rechter in Roermond dat uitlevering ’toelaatbaar’ is. Nu is het aan minister Dilan Yesilgöz (Justitie en Veiligheid) om een definitieve beslissing te nemen.

De rechter geeft de minister wel mee dat in Armenië ‘personen in strafrechtelijke detentie nog kwetsbaar lijken waar het de bescherming van grondrechten betreft’. Yesilgöz wordt geadviseerd met name naar de humaniteit binnen het Armeense gevangenissysteem te kijken.

Zelf vreest Feyzi dat hij geen eerlijk proces krijgt in Armenië, omdat hij de Turkse nationaliteit heeft. Turkije erkent de Armeense genocide van 1915 namelijk niet en dat zorgt sinds jaar en dag voor politieke spanningen tussen beide landen. Zijn advocaat heeft bovendien twijfels bij de onafhankelijkheid en onpartijdigheid van de rechterlijke macht in Armenië.

De rechter zegt een aantal zorgen van Feyzi en zijn advocaat te delen, maar die zorgen kunnen kennelijk niet leiden tot het ontoelaatbaar verklaren van de uitlevering. ‘Het toetsingskader van de uitleveringsrechter is vele malen beperkter dan dat van de minister’, legt de rechter uit in zijn vonnis. Hij heeft de minister wel geadviseerd nog eens kritisch naar de uitlevering te kijken.

In Armenië hangt de Weerter verdachte een straf tussen de zeven en vijftien jaar gevangenis boven het hoofd. Die straf mag hij waarschijnlijk wel in Nederland uitzitten. Feyzi zou dan enkel zijn periode in voorarrest in een Armeense gevangenis moeten doorbrengen. Tot op heden heeft hij overigens ontkend iets met het drugstransport te maken te hebben gehad.

Bron: 1Limburg Nieuws