Home > Meeste lokale partijen op stembiljet in Limburg

Meeste lokale partijen op stembiljet in Limburg

mrt 2, 2022 | 1Limburg, Dagbladen en Omroepen

Daarmee is in Noord-Brabant en Limburg provinciaal gezien het aandeel van lokale partijen het grootst. Dat blijkt uit een analyse van ANP en LocalFocus van de kieslijsten van 2010, 2014, 2018 en 2022.

Wat betreft de gemeenten steken Gulpen-Wittem, Meerssen, Roerdalen en Simpelveld er bovenuit met veel lokale lijsten. Daar is acht op de tien partijen lokaal. In Gennep daarentegen is maar één van de vijf partijen lokaal. Dat komt neer op 16,7 procent. Overigens deden er bij de vorige drie verkiezingen helemaal geen lokale partijen mee.

In de gemeenten Beesel, Roerdalen, Gulpen-Wittem, Simpelveld en Meerssen staat juist maar één landelijke partij op de kieslijst. In de gemeente Kerkrade doen ook meer lokale partijen (5) mee dan landelijke (4). Dat geldt eveneens voor Leudal, Beek, Eijsden-Margraten, Valkenburg aan de Geul en Vaals.

De landelijke partijen D66 en Forum voor Democratie doen komende verkiezingen in verschillende Limburgse gemeenten voor het eerst mee. Forum voor Democratie doet alleen in de grote gemeenten Maastricht, Heerlen, Sittard-Geleen en Venlo een gooi naar zetels. D66 staat deze keer juist ook in de niet-stedelijke gemeenten op de kieslijst.

Stemgerechtigden kunnen op woensdag 16 maart naar de stembussen voor de gemeenteraadsverkiezingen. Ook op 14 maart en 15 maart is in elke gemeente al een aantal stembureaus open.

Bron: 1Limburg Nieuws