Home > Handbalvrouwen zeker van EK na reglementaire zege

Handbalvrouwen zeker van EK na reglementaire zege

mrt 4, 2022 | 1Limburg, Sport

Daardoor kan EK-deelname Nederland niet meer ontgaan.

De EHF, de Europese handbalfederatie, besloot eerder deze week de nationale ploegen van Rusland en Wit-Rusland voor onbepaalde tijd te schorsen vanwege de oorlog in Oekraïne. Ook de clubteams uit de landen werden voor onbepaalde tijd geschorst. Onduidelijk was het effect daarvan op de nog geplande EK-kwalificatiewedstrijd van de handbalvrouwen tegen Wit-Rusland in april.

Vrijdag kwam de EHF met duidelijkheid. Alle resterende wedstrijden van Rusland en Wit-Rusland worden geschrapt en de tegenstanders krijgen een reglementaire 10-0 overwinning en twee punten bijgeschreven. Dat betekent de wedstrijd tegen Wit-Rusland door de Nederlandse handbalsters in april niet doorgaat en Oranje de wedstrijd ‘wint’. Daardoor komt Nederland in de kwalificatiepoule op acht punten en kan EK-deelname de handbalvrouwen niet meer ontgaan.

Nederland komt namelijk op acht punten in de kwalificatiepoule met nog wedstrijden tegen Duitsland en Griekenland op het programma. Doordat Duitsland en Griekenland nog tegen elkaar spelen kunnen niet allebei de landen meer op acht punten komen. Daarnaast gaan de eerste twee landen van elke kwalificatiepoule naar het EK.

Zaterdag speelt Oranje, met Inger Smits uit Geleen, Larissa Nusser uit Born en Claudia Rompen uit Mechelen in de selectie, tegen Duitsland. Dan kunnen de handbalvrouwen zich met een overwinning veiligstellen van de eerste plaats in de groep. Het EK vindt later dit jaar plaats in Slovenië, Noord-Macedonië en Montenegro.

Bron: 1Limburg Sportnieuws