Home > ‘5000 mensen op wachtlijst voor inhaalzorg bij Zuyderland’

‘5000 mensen op wachtlijst voor inhaalzorg bij Zuyderland’

mrt 5, 2022 | 1Limburg, Dagbladen en Omroepen

De wachtlijst is verdubbeld door de coronacrisis, die exact twee jaar geleden begon in Limburg met de opname van de eerste coronapatiënt in een Zuyderland-ziekenhuis.

Nijdam vertelt in een speciale uitzending van dat er voor het uitbreken van het coronavirus in Limburg en de rest van Nederland ongeveer 2500 mensen op de wachtlijst stonden bij Zuyderland voor een medische ingreep. Nu is dat aantal dus verdubbeld. “We zijn momenteel de plannen aan het maken om te kijken wanneer we kunnen beginnen met de inhaalzorg.”

Nijdam zegt ook te kijken naar de andere ziekenhuizen in Limburg. “We kijken of we kunnen samenwerken. We hebben in Zuyderland 19 operatiekamers, waarvan er op dit moment 16 open zijn. We merken door onze vacatures ook dat we niet alles kunnen openen.” Het bestuurslid sluit niet uit dat het nog even zal duren voordat de inhaalzorg van start gaat. “Het zou best pas in de zomer kunnen zijn, dat duurt zeker lang.”

Deze weken heeft Nijdam vooral zorgen om het aantal besmettingen onder het personeel, want net als in de rest van Limburg heeft ook Zuyderland te maken met een oplopend aantal coronabesmettingen. “Ik kreeg zaterdagochtend een appje dat momenteel 195 medewerkers besmet zijn en ook bij andere ziekenhuizen zijn er besmettingen. De zorgen zijn groot.” Ook het aantal coronapatiënten is de afgelopen weken gestegen. “Een paar weken geleden hadden we ongeveer 30 patiënten, dat zijn er nu ongeveer 50.” Dat aantal is overigens nog wel een stuk lager als twee jaar geleden. “Dat waren er toen tussen de 190 en 200.”

Naast de inhaalzorg kijkt Nijdam ook naar de rest van de ziekenhuiszorg voor de komende jaren. “Ik denk dat covid niet meer weggaat, dus we blijven coronapatiënten in ziekenhuizen houden en ik ben ervan overtuigd dat de capaciteit wat betreft het aantal klinische bedden niet zal worden uitgebreid”, zegt het lid van de Raad van Bestuur. Klinische bedden zijn de bedden op de verpleegafdelingen. Nijdam wil kijken hoe de komende jaren efficiënt gewerkt kan worden. “Om te kijken hoe we met dezelfde capaciteit ook de coronapatiënten kunnen behandelen. We hebben de afgelopen periode daarin ook veel geleerd.”

Een ander speerpunt bij Zuyderland wordt het behouden van personeel. Uit een rapport getiteld ‘Werken in de Zorg’ bleek onlangs dat 43 procent van de mensen in de zorg na twee jaar ermee stopt. “Daar worstelen we allemaal mee”, aldus Nijdam. Het bestuurslid zegt dat Zuyderland er zoveel mogelijk aan doet om medewerkers te behouden. “Mensen op andere plekken inzetten, andere manieren van opleiden, mensen meer zeggenschap geven over hun eigen werkzaamheden. Daarmee proberen we een aantrekkelijke werkgever te zijn.”

De hele uitzending is terug te zien.

Bron: 1Limburg Nieuws