Home > Ook dode vogels in Neer: ‘Mogelijk gestorven door vogelpest’

Ook dode vogels in Neer: ‘Mogelijk gestorven door vogelpest’

mrt 6, 2022 | 1Limburg, Dagbladen en Omroepen

Volgens de gemeente Leudal zijn de kadavers van de watervogels de afgelopen dagen in het gebied Zwaarveld gevonden. “Mogelijk zijn deze vogels gestorven door vogelgriep”, zegt de gemeente.

Of de dieren besmet waren met het virus zal nog moeten blijken uit onderzoek. De vogelgriep is een besmettelijke ziekte die voorkomt bij pluimvee en andere wilde vogelsoorten. De vogelpest komt haast niet bij mensen voor. Diegenen die wel ziek worden van het virus krijgen volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dezelfde symptomen als bij een gewone wintergriep. Denk hierbij aan koorts, hoofdpijn, spierpijn, hoesten of oogontsteking.

De gemeente vraagt inwoners om dode vogels niet aan te raken. Hondenbezitters wordt aangeraden de viervoeters aangelijnd te houden in het gebied en ze niet te laten zwemmen.

Woensdag meldde de gemeente Peel en Maas dat er in Baarlo en Kessel ook dode watervogels in de buurt van de Maas zijn ontdekt. Er bestaat een kans dat deze vogels positief testen op het virus.

Bron: 1Limburg Nieuws