Home > Vader en zoon willen van verdenking moordpoging af

Vader en zoon willen van verdenking moordpoging af

mrt 7, 2022 | 1Limburg, Dagbladen en Omroepen

Op 12 september 2020 werd Anthy P. neergeschoten in de Bradleystraat. Hij overleefde de schietpartij ternauwernood.

Inmiddels heeft Vince C. (36) verklaard dat hij de schoten heeft gelost, terwijl Henrik J. (29) de motor bestuurde waarop Vince zat toen hij schoot. Kevin S. (37) zou op zijn beurt het slachtoffer naar de plaats delict hebben gelokt. Deze drie mannen zitten tot op de dag van vandaag vast voor de liquidatiepoging. Het proces tegen het trio vindt naar verwachting eind dit jaar plaats.

Daarmee lijkt de zaak rond. Op de achtergrond is er echter veel beweging. Justitie heeft immers meer verdachten op haar lijst dan alleen Henrik, Kevin en Vince. Vader Tony en zoon Jonino prijkten zelfs enige tijd hoog op die verdachtenlijst. Laatstgenoemde werd in januari 2021 aangehouden voor de moordaanslag, zijn vader zat toen in een Belgische cel voor een drugszaak en zit daar nog altijd.

Jonino werd na enkele maanden voorarrest vrijgelaten, vanwege een gebrek aan bewijs dat hem concreet aan de schietpartij linkt. Sindsdien heeft advocaat Peer Szymkowiak niets meer vernomen dat wijst op betrokkenheid van zijn cliënten Jonino en Tony.

Szymkowiak verzocht de rechter daarom om de zaak tegen het duo officieel te beëindigen. Op 15 februari besloot de rechter anders. Er staan nog getuigenverhoren gepland in juli en september van dit jaar. Theoretisch bestaat er een kans dat deze getuigen alsnog iets zeggen over een link tussen Jonino, Tony en de andere verdachten. “Belachelijk”, vindt advocaat Szymkowiak.

Zoals de kaarten nu liggen, maakt justitie onderscheid tussen twee groepen die allebei een vete met slachtoffer Anthy hadden. Enerzijds zijn dat Jonino, Tony en aanhang en anderzijds Henrik, Vince en Kevin. Het slachtoffer had een conflict met zowel Tony als Vince. Tot dusver vond de aanklaagster echter geen link of bewijs dat beide groepen met elkaar verbindt.

Tony en zijn omgeving zouden via de versleutelde berichtendienst EncroChat hebben gesproken over het omleggen van Anthy. Dat gebeurde echter geruime tijd voor de daadwerkelijke aanslag. Ook Henrik en Vince, beiden lid van een Deense chapter van motorclub Satudarah, zouden over Anthy hebben gesproken. Dat deden ze volgens justitie via berichtendienst Sky.

Vince, opgegroeid in Geleen maar sinds enkele jaren woonachtig in Kopenhagen, is vooralsnog de enige die een bekennende verklaring heeft afgelegd. Zijn Deense kompaan Henrik beroept zich al meer dan een jaar voornamelijk op zijn zwijgrecht. Kevin zegt dat hij Anthy wel heeft gelokt, maar dacht dat hij in elkaar zou worden geslagen. Van een aanslag zou hij niets hebben geweten.

Bron: 1Limburg Nieuws