Home > Brood en friet duurder: strijd Oekraïne drijft prijzen op

Brood en friet duurder: strijd Oekraïne drijft prijzen op

mrt 7, 2022 | 1Limburg, Dagbladen en Omroepen

Oekraïne en Rusland zijn allebei wereldspelers op de graanmarkt. Rusland exporteert het meeste graan ter wereld. Oekraïne volgt op plaats nummer vier. De oorlog tussen beide landen zorgt dan ook voor een druk op de prijs. De prijsgrafiek voor graan laat zich bijna één-op-één vergelijken met die van olie.

Dat heeft dan ook gevolgen voor alle producten die van graan gemaakt worden. Van brood en bier tot veevoer. Bij Bakkerij Pijpers in Blerick zien ze de prijs voor speciale soorten meel al flink oplopen. “Voor het reguliere meel maken we meestal termijnafspraken”, zegt eigenaar Ireen Pijpers. “Die worden eens in het kwartaal of per half jaar bijgesteld. Nu hebben we tot mei nog een contract, maar we weten wel al dat het daarna duurder gaat worden.”

Nu al zijn de prijzen voor meel zo’n 20 tot 30 procent hoger dan voorheen. Waar de prijs in mei ligt is dus maar afwachten voor de Blerickse bakkerij. Dat daarna ook de prijs van het brood omhoog gaat, ligt voor de hand. “We zijn al een beetje omhoog gegaan vanwege de hoge energieprijzen. Want ook die moeten we doorberekenen. Maar meel is ongeveer een kwart van de prijs. Dus als die prijs omhoog gaat wordt het brood ook duurder.”

Hoge energieprijzen spelen veel meer branches parten. De frituurbranche luidde zelfs de noodklok. De meeste fritures stoken op gas en hebben variabele energiecontracten. De kosten gaan daardoor soms met honderden euro’s omhoog per maand. Wim Hermans van frituur ’t Speldje in Tegelen kan erover meepraten. “Als het ’s avonds rustig is, zet ik de meeste ketels alvast eerder uit. Want het is niet alleen het gas, maar ook de rest van de grondstoffen die enorm in prijs zijn gestegen.”

Hij zou eigenlijk flink zijn prijzen moeten verhogen. Maar ook dat vindt hij lastig. “Ik zit hier in een buurtfrietkraam in een buurt die niet bestaat uit miljonairs. En als ik 3,50 euro voor een frietje vraag, gaan ze wel zelf frituren of iets anders kopen. Dan heb ik er nog niets aan.” Dus boet hij voorlopig in op zijn eigen winstmarge. Hermans denkt dan ook dat er best wat fritures om zullen kiepen als de situatie van nu lang voortduurt.

Bron: 1Limburg Nieuws