Home > Tips om oorontsteking bij je kind te voorkomen

Tips om oorontsteking bij je kind te voorkomen

feb 1, 2023 | Algemeen

Een oorontsteking is een ontsteking van het oor, vaak veroorzaakt door bacteriën of virussen. Het kan pijn, roodheid, zwelling en gehoorverlies veroorzaken. Het wordt behandeld met antibiotica of antivirale medicijnen, pijnstillers en ontstekingsremmers. Het is belangrijk om een arts te raadplegen bij vermoeden van een oorontsteking. Omdat er ook allerlei manieren zijn om het te kunnen voorkomen, is het belangrijk dit artikel goed door te lezen. Vooral bij kinderen is het natuurlijk enorm vervelend. Ze kunnen zich een stuk minder goed uitdrukken, waardoor het soms best even kan duren voordat de daadwerkelijke oorzaak is achterhaald. Dus heeft jouw kind regelmatig last van oorontsteking, dan hebben wij een aantal handige tips voor je.

Hoe ontstaat oorontsteking?

Oorontsteking kind kan op allerlei verschillende manieren ontstaan. Allereerst is het goed te weten dat oorontsteking is op te delen in drie verschillende varianten. Dit is Middenoorontsteking, Binnenoorontsteking en ontsteking aan de buitenkant van je oor.

Middenoorontsteking

Een middenoorontsteking is een ontsteking van het middenoor, het gedeelte van het oor achter het trommelvlies. Het wordt meestal veroorzaakt door een infectie, zoals verkoudheid, en kan pijn, roodheid en gehoorverlies veroorzaken. Andere symptomen zijn koorts, misselijkheid en braken. De behandeling bestaat meestal uit antibiotica of antivirale medicijnen en pijnstillers. Het is belangrijk om een arts te raadplegen bij vermoeden van een middenoorontsteking.

Binnenoorontsteking

Een binnenoorontsteking is een ontsteking van het binnenoor, het gedeelte van het oor dat verantwoordelijk is voor het horen en het evenwichtsgevoel. Het kan worden veroorzaakt door een infectie, verwonding of ziekte. Symptomen zijn gehoorverlies, duizeligheid, misselijkheid en braken. De behandeling is afhankelijk van de oorzaak en kan met antibiotica, maar kan zelfs dusdanig zijn dat een ingreep noodzakelijk is.

Symptomen

Oorontsteking kent allerlei verschillende symptomen. Uiteraard behoort oorpijn tot één van de symptomen, maar daarnaast zijn er nog een aantal. Wanneer ons lichaam een ontsteking wil bestrijden, dan zal dit vaak gepaard gaan met koorts. Afhankelijk van de ernst van de oorontsteking, kan het zijn dat er ook vocht uit je oren komt en je een misselijk gevoel krijgt. Vooral bij kleine kinderen is het lastig te achterhalen waar het probleem zit. Een kleine baby die bijvoorbeeld rustig aan het spelen is met de babygym en ineens begint te huilen, kan natuurlijk niet aangeven dat de pijn bij de oren vandaan komt.

Voorkomen is beter dan genezen

Net als met alles, geldt ook hier dat het beter is om een oorontsteking te voorkomen. Uiteraard ontkom je er niet aan dat het een keer gebeurt, maar er zijn wel manieren om het te beperken. Zo is het vooral belangrijk dat je na het douchen en ook het zwemmen je oren goed droog maakt. Doe je dit namelijk niet, dan loop je het risico dat er water in je oren achterblijft, wat kan zorgen voor een ontsteking. Helaas kan het ook zijn dat je er gevoelig voor bent, waardoor het kan zijn dat er buisjes in je oren gezet moeten worden. Dit wordt gedaan om de druk op het middenoor te verminderen. Deze druk komt omdat de buis van Eustachius niet optimaal werkt.