Home > Wat zijn de beste goedkope isolatiealternatieven? 

Wat zijn de beste goedkope isolatiealternatieven? 

aug 1, 2022 | Algemeen

Als je een doe-het-zelver bent, heb je waarschijnlijk gemerkt dat de kosten van bouw- en huisverbeteringsmaterialen voortdurend lijken te stijgen. Hetzelfde geldt voor de kosten van het koelen en verwarmen van woningen en bedrijfsgebouwen. Ondertussen groeien de inkomens van huiseigenaren en de budgetten voor verwarming en koeling van commerciële gebouwen niet precies in hetzelfde tempo. En helaas, voor veel mensen en bedrijven gaan ze eigenlijk in de tegenovergestelde richting. Dus als het gaat om het isoleren van een huis of gebouw, zou je er goed aan doen om enkele goedkope doe-het-zelf-isolatiealternatieven te overwegen voor de meer algemeen gebruikte soorten isolatie.

Geïsoleerde dakpannen

Op platte daken worden geïsoleerde dakpannen gebruikt. Ze zijn gemaakt van een mengsel van beton en isolatie. Ze zijn uiterst functioneel omdat ze van platte daken een beloopbare ruimte maken die kan worden gebruikt als patio en verzamelplaats. De straatstenen vormen een zwevend oppervlak dat zorgt voor luchtcirculatie tussen de straatsteen en het dakmembraan, terwijl warmte- en koelingsverlies vanuit het gebouw wordt verminderd.

Polyiso-isolatie

Polyiso-isolatie, of polyisocyanuraat, is een type hardschuimplaatisolatie dat meestal wordt geleverd in vellen van 10 bij 20. Het wordt vaak gebruikt in residentiële en commerciële gebouwen voor zowel dak- als wandtoepassingen. Een gunstig kenmerk van polyiso-isolatie is dat de R-waarde toeneemt met de dikte van het schuim. In feite heeft het de hoogste R-waarde van elk type isolatie. Polyiso-isolatie is relatief betaalbaar wanneer deze nieuw wordt gekocht. Maar je kunt het vaak tweedehands vinden en nog meer besparen op de kosten!

Schapenwol

Als schapen moeiteloos koude winters kunnen overleven en koel blijven tijdens hete zomers, moeten ze iets op het spoor zijn met die wol van hen. Schapenwol is een ideale isolatie omdat de vezels in de wol miljoenen kleine luchtzakjes vormen die een natuurlijke thermische barrière vormen. Het is ook waterafstotend en brandvertragend. Dat is weer eens wat anders dan het toevoegen van steenwol als isolatie in je woning!

Cellulose

Cellulose-isolatie is gemaakt van vermalen krantenpapier, karton en andere plantaardige materialen. Omdat het gebruik maakt van gerecyclede materialen en ze uit de buurt van stortplaatsen houdt, is het een zeer milieuvriendelijke isolatie. Cellulose-isolatie wordt meestal tussen de balken geblazen in losse deeltjes die samenklonteren en een thermische barrière vormen die warmte vasthoudt in de winter en koelte in de zomer.

Glasvezelplaatisolatie

Glasvezelplaatisolatie wordt gebruikt om verwarmingsleidingen en apparatuur te isoleren. Glasvezelplaat is ontworpen voor systemen die werken onder omgevingstemperaturen en wordt gebruikt waar dampremmende bescherming vereist is. Je kunt het zeer waarschijnlijk in je huis plaatsen met behulp van lijm purschuim. Bovendien is dit niet al te duur om te doen.

Bubbeltjesplastic

De volgende keer dat je een pakket ontvangt met noppenfolie aan de binnenkant, overweeg dan om het te bewaren en te gebruiken voor raamisolatie. Hoewel niet bepaald visueel aantrekkelijk of zichtvriendelijk, kan bubbeltjesplastic worden gebruikt om ramen te bedekken tijdens de koudste wintermaanden zoals januari en februari. Als je het een paar maanden niet erg vindt om het zicht te belemmeren, kan het bedekken van je ramen met noppenfolie je veel geld besparen op je stookkosten in de winter.