6 professionele tips voor je vijver in de lente! 

Denk er tijdens het hele proces aan om voorzichtig te zijn – het immuunsysteem van vissen is nog steeds laag door de strenge winter. Alles zal geleidelijk toenemen, inclusief de activiteit van de vissen, de watertemperatuur en de hoeveelheid die je voedt. Volg deze tips in chronologische volgorde om je vijver goed te openen voor het seizoen en met zo min mogelijk stress voor je vissen en vijverbewoners.

Vul nitrificerende bacteriën aan

Laat dat biofilter karnen door nitrificerende bacteriën aan je vijver toe te voegen. 18 graden Celsius is de optimale temperatuur voor de bacteriën om je biofilter te helpen weer tot leven te komen. Voeg geen algenciden toe omdat ze meer giftige stoffen kunnen toevoegen die gevaarlijk zijn voor je bewoners. Onthoud dat moeder natuur tijd nodig heeft om je water in balans te brengen en geduld zal je beste vriend zijn.

Verwijder vuil

Dit is heel belangrijk! Opruimen is soms een rommeltje en als je het eind vorig seizoen niet goed doet, kun je te maken krijgen met een giftige puinhoop. Zorg er bij het schoonmaken voor dat je de bodem stofzuigt, blad verzorgt, de rottende vijverplanten eruit haalt en je potten schrobt. Tijdens het schoonmaken van de potten is dit een goed moment om Lelie toe te voegen en plantbemestingstabletten om hun groei te stimuleren.

Evalueer de gezondheid van je vissen

De gezondheid van je vissen draagt ​​bij aan de algehele gezondheid van je vijver. Zorg er daarom voor dat je vissen vrij zijn van zweren of witte/troebele ogen/huidplekken. Maak je geen zorgen als ze ongezond lijken, zo vroeg medicatie aan je vijver toevoegen zal niet de snelle oplossing zijn die je verwacht.

Begin met waterfiltratie

Wanneer je begint met het onderhouden van je vijver, wil je controleren of vijverbeluchters 100 procent open zijn en werken. Controleer of alle mechanica met de juiste stroming werken en als je een waterval hebt gecreëerd bij je vijver aanleggen, controleer dan nogmaals of er niets vastzit in de waaier. Houd er rekening mee dat luchtstenen eraf kunnen blijven totdat de watertemperatuur 22+ graden Celsius bereikt.

Voeg drijvende planten toe

Wacht tot 20 graden Celsius om je tropische planten toe te voegen. Op dit punt zullen je potten nu bloeien van de pellets die je hebt toegevoegd en het water zal nu zijn cyclus voltooien. De waterlelies komen vanzelf terug en nu is het je tijd om wat te drinken terwijl je kijkt naar de vissen die rond de vijver cirkelen. Zoals bij elke hobby is het belangrijk om te onthouden waarom je er in de eerste plaats bij betrokken bent.

Test je parameters consequent

Als een van de niveaus niet naar tevredenheid werkt, kan het over het algemeen de moeite waard zijn om een ​​waterverversing van 25% te proberen om het water uit het water te halen. Zorg ervoor dat het water dat je toevoegt, dezelfde of zeer vergelijkbare temperatuur heeft als het water dat zich momenteel in je vijver bevindt. Als het water uit je huiskraan komt, vergeet dan niet om de chloor te dechloreren voordat je het toevoegt.

Deel dit artikel