Tweederde van de Limburgers vindt dat Nederland zelf moet kunnen bepalen hoeveel asielzoekers worden toegelaten, zelfs als andere landen daardoor meer mensen moeten opnemen. Dit blijkt uit een onderzoek van Kieskompas in aanloop naar de Europese Parlementsverkiezingen. Ruim 28.000 Nederlanders vulden hiervoor een vragenlijst in.
Steun voor zelfbeschikking
Op de stelling: “Nederland moet zelf kunnen bepalen hoeveel asielzoekers worden toegelaten, ook als andere EU-landen daardoor meer asielzoekers moeten opvangen” reageerde 69 procent van de Limburgers met ‘mee eens’ of ‘helemaal mee eens’. Daarnaast vindt bijna de helft van de Limburgers (47 procent) dat Nederland andere landen mag betalen om asielzoekers op te vangen, zodat het aantal asielzoekers in Nederland vermindert.
Tegenstanders en landelijke steun
Ondanks de brede steun, is 23 procent van de Limburgers het (helemaal) niet eens met de stelling van Kieskompas over het zelf kunnen bepalen van toelatingscijfers. Landelijk gezien is ruim zes op de tien Nederlanders het (helemaal) eens met deze stelling. In stedelijke provincies zoals Zuid-Holland, Noord-Holland en Utrecht is er relatief minder steun.
Politieke achtergrond en spreidingswet
De vier partijen uit de Tweede Kamer die onlangs een hoofdlijnenakkoord hebben gesloten, zijn het volledig eens met de stelling. De nieuwe rechtse coalitie komt met een streng toelatingsbeleid voor asiel en een omvangrijk pakket voor grip op migratie. Onderdeel hiervan is het intrekken van de spreidingswet, bedoeld voor een eerlijke verdeling van asielzoekers. Voor Limburg bedraagt de asielopgave dit jaar volgens de spreidingswet ruim 5600 plekken, waarvan er al ruim 3000 gerealiseerd zijn.
Dataverzameling en partijvoorkeur
De dataverzameling vond plaats via het Kieskompas voor de Europese Parlementsverkiezingen van 8 mei tot en met 16 mei, met 28.118 deelnemers. De resultaten zijn gewogen op provincie, geslacht, leeftijd, opleidingsniveau en stemgedrag bij de Tweede Kamerverkiezingen in maart 2024, zodat ze representatief zijn voor de stemgerechtigde bevolking van Nederland.
Volgens Kieskompas hangt het antwoord op deze stelling sterk af van partijvoorkeur. Mensen die van plan zijn te stemmen op PVV, BBB, FvD of JA21 zijn het vaak (helemaal) eens met de stelling dat Nederland zelf moet kunnen bepalen over het toelaten van asielzoekers. Bij partijen zoals ChristenUnie, Partij voor de Dieren, D66, GroenLinks-PvdA en Volt is er juist vaak weerstand tegen deze stelling.