Hoogleraar die collega onterecht beschuldigde, ontslagen door Universiteit Maastricht

De Universiteit Maastricht (UM) mag een hoogleraar ontslaan die een collega onterecht beschuldigde van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Dit heeft de rechtbank Limburg besloten. Het arbeidscontract werd donderdag door de kantonrechter ontbonden.

Onterechte beschuldiging

De hoogleraar van de Faculteit Health, Medicine and Life Sciences beschuldigde een collega in een email aan bestuursvoorzitter Rianne Letschert van seksueel grensoverschrijdend gedrag en meldde sociale onveiligheid. Hierop startte de universiteit een extern onderzoek. Omdat de beschuldigende hoogleraar het onderzoek hinderde, werd hij vorig jaar op non-actief gesteld. Twee onderzoeken concludeerden dat zijn eigen gedrag de werksfeer verstoorde, waarna de UM zijn ontslag verzocht.

Geen bewijs van onveiligheid

De rechtbank oordeelde dat er geen sprake was van seksueel grensoverschrijdend gedrag of sociale onveiligheid door de collega-hoogleraar. De beschuldigingen leken bedoeld om de benoeming van een andere hoogleraar te blokkeren. De beschuldigende hoogleraar toonde geen schuldinzicht, wat bijdroeg aan de beslissing om zijn contract te beëindigen zonder herplaatsing binnen de universiteit. Hij ontvangt wel een transitievergoeding.

Afwijzing mediation

De beschuldigende hoogleraar weigerde een eerder voorstel tot mediation, en zijn beschuldigingen verscherpten een al bestaand conflict tussen twee vakgroepen.

Deze zaak staat los van een eerder ontslag van een hoogleraar aan dezelfde faculteit voor seksueel grensoverschrijdend gedrag vorig jaar.

Deel dit artikel