Over anderhalve week beginnen coffeeshops in Heerlen en Maastricht met de verkoop van legaal geteelde softdrugs, tien jaar na het voorstel van de toenmalige burgemeester Paul Depla van Heerlen. Het ‘experiment gesloten coffeeshop-keten’, dat in december van start ging in Breda en Tilburg, wordt nu ook uitgerold in andere deelnemende gemeenten.
Overgangsfase
Het wietexperiment start op maandag 17 juni met een overgangsfase. Tijdens deze fase mogen zowel legaal gereguleerde wiet en hasj als softdrugs uit het illegale circuit worden verkocht. Dit is nodig omdat er nog niet voldoende legaal geteelde hennep beschikbaar is. Om te voorkomen dat coffeeshops zonder voorraad komen te zitten, is deze overgangsfase ingesteld tot 16 september. Daarna zou er voldoende legaal aanbod en variatie moeten zijn.
Vierjarig experiment
Het experiment duurt vier jaar en onderzoekt hoe de productie, distributie en verkoop van softdrugs legaal kan worden georganiseerd en gecontroleerd. Door de drugsproductie uit de onderwereld te halen, wordt een inkomstenbron voor criminelen geëlimineerd en komt er een einde aan illegale hennepteelt. De proef biedt ook meer inzicht in drugspreventie en de gezondheid van gebruikers.
I-Criterium
De ‘gemeentewiet’ is uitsluitend bedoeld voor Nederlandse drugsgebruikers. Coffeeshops moeten controleren of hun klanten in Nederland wonen, een maatregel die bekend staat als het I- of ingezetenencriterium. In Maastricht wordt dit al jaren gehandhaafd, maar in Heerlen is dit nieuw. De gemeente Heerlen verwacht geen grote problemen, maar waarschuwt dat eventuele straathandel aan niet-Nederlandse drugsgebruikers streng zal worden aangepakt.