De ontdekking van de zwaartekrachtsgolven

Zwaartekrachtsgolvenspecialist Jo van den Brand geeft op dinsdag 8 maart in de aula van de universiteit Maastricht uitleg over het baanbrekend wetenschappelijk onderzoek dat tot de bevestiging van Einsteins relativiteitstheorie heeft geleid. Van den Brand is hoogleraar subatomaire fysica aan de VU en initiator en leider van het gravitatiefysicaprogramma van Nikhef.

Velen noemden het de ontdekking van de eeuw: honderd jaar nadat Albert Einstein voorspelde dat de ruimte ‘deint’, maakte een team van internationale wetenschappers bekend dat er voor het eerst daadwerkelijk zwaartekrachtsgolven zijn gemeten

In het actualiteitencollege van deze avond vertelt Jo van den Brand waarom deze ontdekking zo bijzonder is en geeft uitleg over het baanbrekend onderzoek dat tot de bevestiging van Einsteins relativiteitstheorie heeft geleid. Hij gaat in op de extreem gevoelige detectie met laser-interferometers, op de betekenis van de waarneming voor onze kijk op het universum en, als er nog tijd is, op de onderzoeksplannen voor de toekomst.

De voertaal is Nederlands

Dinsdag 8 maart, 20.00 uur

Aula, Minderbroedersberg 4-6

Entree is gratis. Reserveren is niet nodig, op tijd komen wel

Deel dit artikel