Tijdens renovatiewerkzaamheden aan het station van Roermond is een opmerkelijke vondst gedaan. Een set oude dienstvoorschriften uit 1887, verborgen boven het plafond van een oude wachtkamer, is aan het licht gekomen. Dit historische document, dat aanwijzingen bevat voor het wachten op treinen om reizigers hun aansluiting te laten halen, heeft nu een speciale bestemming gekregen in het ‘kleinste spoorwegmuseum van het land’ te Schin op Geul.
Het bijzondere boekje werd voor het eerst gepresenteerd in een glazen kistje bij de heropening van het station begin vorig jaar. Sindsdien is er naar een waardige plek gezocht, welke nu gevonden is in het mini-museum van Restaurant Station Schin op Geul, dat beheerd wordt door Marjo en Sef Rameckers.
Een collectie van spoorhistorie
De Rameckers, eigenaars van het museum en fervente verzamelaars van spoorattributen, zijn verheugd over de nieuwe aanwinst. “Het is een hele eer om dit document hier te mogen tentoonstellen”, vertelt Sef Rameckers. Hij heeft voor het document een speciale vitrine ingericht, waar het naast oude petten, stempelkaarten en andere memorabilia een plaats zal vinden.
Het station Schin op Geul en zijn eigenaars hebben in de loop der jaren diverse historische voorwerpen verzameld, waaronder een trouwring, geld uit de oorlogstijd en een lepeltje uit de regeerperiode van Koningin Emma. Deze nieuwe aanwinst is een waardevolle toevoeging aan deze collectie, die een breed spectrum van de Nederlandse spoorweggeschiedenis belicht.
Een historisch station met een rijke geschiedenis
Het station van Roermond, waar het document oorspronkelijk werd gevonden, is een van de oudste stations van Nederland, met een geschiedenis die teruggaat tot meer dan 160 jaar. De vondst van de dienstvoorschriften tijdens de renovatie is een herinnering aan de rijke historie die in de muren van dit gebouw schuilt.
Deze overdracht van historisch materiaal aan het spoorwegmuseum van Schin op Geul benadrukt het belang van het behouden en tentoonstellen van erfgoed dat het verhaal vertelt van Nederland’s spoorwegennet en de culturele geschiedenis van het land.