Limburgse waterschappen kiezen voor peperdure huisvesting

Het huisvesten van het nieuwe Waterschap Limburg kost negen miljoen euro, vier miljoen meer dan een andere variant. Dat blijkt uit een onderzoeksrapport dat in handen is van L1.

In december 2015, toen het besluit viel dat het nieuwe waterschap zich in Roermond zou vestigen, was er volgens de waterschappen nog niets te zeggen over de kosten. Maar het rapport, waarin een aantal varianten is doorgerekend, lag toen al een half jaar bij de voorzitters Jan Schrijen en Ger Driessen.

In het rapport staan zes varianten, waaronder ook goedkopere oplossingen. Maar deze informatie bereikte nooit het algemeen bestuur dat instemde met een verhuizing naar Roermond. Samenvoegen in Venlo zou bijvoorbeeld iets meer dan vier miljoen euro kosten. In dat geval had namelijk maar één organisatie hoeven te verhuizen.

Het bestuur koos ervoor om de waterschappen Roer en Overmaas en Peel en Maasvallei te huisvesten in Roermond, in het gebouw van Waterschapsbedrijf Limburg. In dat gebouw zit nu ook nog de gemeenschappelijke belastingorganisatie (BSGW), die op zoek moet naar een nieuw kantoor.

De waterschappen betalen niet alleen de verhuizing van BSGW, maar ook een afkoopsom. Volgens ingewijden zou die afkoopsom enkele miljoenen bedragen. Dat bedrag komt nog bovenop de kosten voor de eigen verhuizing. Daarnaast lopen de waterschappen de jaarlijkse huurinkomsten van 700.000 euro van BSGW mis.

Volgens het rapport is het vertrek van BSGW niet per se noodzakelijk, omdat het pand geschikt gemaakt kan worden voor alle vier de organisaties. Dat zou financieel de aantrekkelijkste variant zijn, mede doordat de waterschappen in dat geval jaarlijks huur blijven ontvangen van BSGW. Over een periode van vijftien jaar zou dat een bedrag zijn van ruim negen miljoen euro.

BSGW heeft intern aangegeven pas in het eerste kwartaal van 2017 te kunnen verhuizen. Dat zou betekenen dat het nieuwe Waterschapsbedrijf Limburg pas na de zomer in Roermond kan gaan werken.

Ook zou de afkoopsom die BSGW mee wil krijgen roet in het eten kunnen gooien. De waterschappen zijn namelijk niet van plan de hoofdprijs te betalen, waardoor BSGW blijft zitten. Dat zou betekenen dat de verhuizing van de waterschappen naar Roermond niet door kan gaan.

De fusie moet op 1 januari 2017 rond zijn.

Bron: 1Limburg Nieuws

Deel dit artikel