Ruzie om asbest in Landgraaf, gemeente moet betalen

De gemeente vindt dat de familie de kosten moet dragen, ook al is het asbest buiten hun schuld op hun erf terecht gekomen.

Bij een brand in maart 2014 gingen de bijenschuur van Gerrit-Jan Hilger in Abdissenbosch en een half miljoen bijen in vlammen op. Bij het blussen kwam asbest uit de schuur vrij dat vervolgens in de tuin van de familie Jantowski terecht kwam. De gemeente liet het kankerverwekkende spul na drie dagen weghalen en legde de rekening van ruim 17.000 euro bij de Jantowski’s neer.

Landgraaf beroept zich op de Woningwet, die stelt dat mensen aansprakelijk zijn voor wat er op hun grond gebeurt. Volgens advocaat Hans Schepers van de familie handelt Landgraaf zoals meer gemeenten. “Er zijn gemeenten die er niet over nadenken om dit bij de burgers neer te leggen en die alleen de vervuiler aanspreken. Dat had ik hier ook chiquer gevonden.”

De Jantowski’s gingen in beroep tegen het besluit van de gemeente. Medio december kregen ze gelijk van de rechtbank in Roermond. Volgens de Woningwet heeft de familie Jantowski inderdaad de plicht het asbest op te ruimen, stelde de rechtbank. Dus zou de familie de 17 mille zelf moeten betalen. Maar de rechtbank vindt ook dat Landgraaf de Jantowski’s niet de kans heeft gegeven het asbest zelf te verwijderen door al na drie dagen op te treden. Daarom hebben ze gelijk gekregen.

De gemeente overweegt in hoger beroep te gaan. Landgraaf vindt dat Jantowski’s verzekering moet betalen, maar die weigert dat.

Bron: 1Limburg Nieuws

Deel dit artikel