‘Veel nieuwbouw op verkeerde plek in Limburg’

Dat betogen vier vooraanstaande economen in het boek ‘Groei & Krimp’. Mede-auteur Gerard Marlet, directeur van onderzoeksbureau Atlas voor gemeenten, baseert de uitspraak op de ‘landkaart van marktprijzen’. Uitgangspunt van die ‘kaart’: bouw daar waar vraag is.

Aan de hand van meer dan 1 miljoen huizentransacties in ons land in dertig jaar, kan de meerwaarde per woning tot op postcodeniveau worden bepaald. Is de marktwaarde van de opstal hoger dan de bouwkosten, dan is dat positief.

“In Limburg is de marktwaarde van een substantieel aantal nieuwbouwhuizen echter lager dan de bouwkosten. Daar is nieuwbouw dus maatschappelijke verspilling”, legt Marlet uit. “Omgekeerd zijn locaties die zeer geschikt zijn voor bebouwing ten onrechte onbebouwd gebleven.”

Volgens Marlet is het nu vooral zaak om snel de aantrekkingskracht van (Zuid-)Limburgse regio’s te vergroten. “Zorg voor de beschikbaarheid van werk; meer banen. Door grensbarrières rondom de arbeidsmarkt weg te nemen en het werken over de grens te promoten. Concentreer ook belangrijke voorzieningen op kansrijke locaties.”

De economen adviseren duidelijk niet om niet meer te bouwen. “Maar doe dat wel meer dan ooit met beleid, gebaseerd op grondig onderzoek en gekoppeld aan een goede herstructureringsopgave.”

Bron: 1Limburg Nieuws

Deel dit artikel