Waterlelies planten en verzorgen, zo doe je het!

Waterlelies zijn waarschijnlijk de meest populaire – en gemakkelijkst te herkennen – vijverplant. Grote meren en vijvers zien er prachtig uit, bedekt met hun drijvende bladeren en hun bloemen in zomer en herfst. Maar je hebt geen enorm meer nodig om thuis waterlelies te kweken en te waarderen – dwergvariëteiten kunnen bijvoorbeeld zelfs in een kleine waterdichte pot of soortgelijke container groeien. Daarom is een waterlelie kopen altijd een goed idee, maar dit is nog maar stap 1. Vervolgens moet je het immers planten en verzorgen, hierbij kun je de volgende tips gebruiken.

Waterlelies planten

Waterlelies kunnen het beste worden geplant vanaf het midden tot het late voorjaar tot het midden van de zomer. Deze vijverplanten kunnen het beste worden gekweekt in manden voor waterplanten, en planten die in watercentra worden gekocht, worden normaal gesproken voorgeplant in één en klaar om in het water onder te dompelen. Zo niet, kies dan de juiste maat voor de grootte en groeikracht van de plant. Snijd te lange wortels terug en verwijder oude of beschadigde bladeren en bloemknoppen. Bekleed de mand met jute en vul met onvruchtbare leemgrond of, beter nog, waterplantcompost, zorg ervoor dat de kroon van de plant zich op grondniveau bevindt. Bedek het compostoppervlak met een laag gewassen erwtengrind.

Geef de compost goed water en laat overtollig water weglopen voordat je deze in de vijver plaatst. Dompel de plant vervolgens langzaam onder in het water, zodat ongeveer 10-25 cm water – afhankelijk van de grootte van de plant – de kroon bedekt en de bladeren op het oppervlak drijven. De uiteindelijke plantdiepte moet worden vermeld op het etiket dat bij de plant wordt geleverd. Als dat niet het geval is, vraag het dan eerst voordat je koopt. Om de juiste diepte te garanderen, kun je de mand op stenen of een soortgelijk verhoogd platform plaatsen. Terwijl de planten groeien, laat je de mand geleidelijk in fasen zakken totdat deze de uiteindelijke plantdiepte heeft bereikt. Kleine variëteiten kunnen in grote vijvers worden gekweekt door ze op een verhoogd platform te laten groeien.

Waterlelies verzorgen

Waterlelies zijn hongerige planten, hun verzorging is dan ook heel anders dan wanneer je een bonsai boompje kopenvan plan bent. Hoewel ze veel van de voedingsstoffen die ze nodig hebben uit het omringende water zullen krijgen, kun je ze ook voeren met gespecialiseerd aquatisch plantenvoedsel met langzame afgifte dat in de compost wordt geplaatst. Verwijder gele bladeren zodra ze verschijnen en verwijder vervaagde bloemen als ze overgaan. Snijd ze onder de waterlijn af, bij voorkeur terugtrekkend naar de plaats waar ze samenkomen met de hoofdkruin van de plant.

Indien nodig kun je waterlelies elke 4-6 jaar verdelen, afhankelijk van hun groeikracht. Til de plant in het late voorjaar of de vroege zomer uit het water. Je zou een dikke, vlezige hoofdkroon moeten zien met kleinere wortelstokken die eruit komen. Snijd deze kleinere wortelstokken af ​​met een schoon, scherp mes. Pot de wortelstokken op in waterplantcompost in plantkratten, plaats ze verticaal net onder het compostoppervlak, met de vezelige wortels eronder uitgespreid. Bedek de compost met gewassen erwtengrind.

Deel dit artikel