Winter in Limburg: bijna recordzacht en zonnig

Bessie Cooper

Venenatis pulvinar nunc arcu lorem ornare dictum ipsum. Ante at condimentum diam a aliquet eget amet massa tempor.

Dat blijkt uit berekeningen van Meteo Limburg over de meteorologische winter van december tot en met februari.

De drie wintermaanden hebben in Zuid-Limburg maar liefst 280 uren zonneschijn opgeleverd. Dat zijn ongeveer 100 zonuren meer dan normaal. In de regio Maastricht waren over de afgelopen honderd jaar alleen de winters van 1949 en 2003 iets zonniger. Ook februari is een zonnige maand. December was zelfs bijna recordzonnig.

In de laatste maand van 2015 was het maar liefst zes graden warmer dan normaal. Er werden temperaturen gemeten die normaal zijn voor april. 

Het heeft in december op anderhalve meter hoogte niet gevroren. Dat was nog nooit gebeurd. In januari en februari komt het aantal vorstdagen deze winter uit op ongeveer twintig: de helft van normaal. Op de Zuid-Limburgse luchthaven gaven alleen de winters van 2007 en 2014 minder vorstdagen. Op dinsdag 19 januari werd met -9 à -8 graden de laagste wintertemperatuur gemeten.

Omdat droge en zonnige perioden werden afgewisseld door perioden met veel regen, is het toch een natte winter geworden. De meeste neerslag viel in Vaals, normaal ook de natste plaats van Limburg. Over de afgelopen 65 jaar was daar alleen de winter van 2002 duidelijk natter dan dit jaar.

Bron: 1Limburg Nieuws

Share this article

Related posts

Category

Category

Category

Category